Glutenfria Örtfrallor

Vem vill inte ha ett gott och smakrikt bröd? 

Det här brödet passar lika bra till frukosten som till utflykten eller varför inte till middag. 

Det är ett lättbakat bröd där man kan ta vara på det man har hemma. När det kommer till smaker. 

Brödet är dessutom både glutenfritt och veganskt. Om man inte valt att göra som jag gjorde den här gången då jag strödde över lite lagrad ost. Det är absolut ingen måste då dessa bröd är goda nog utan.  

 

1 sats blir ca 12- 14 frallor/bröd beroende på storlek. 

 

Ingredienser:

  • 1 påse Torrjäst  (14g)
  • 100g växtbaserat smör (funkar även med vanligt smör) 
  • 6 dl vatten
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 170g (3 dl) mixade glutenfria havregryn 
  • 500g (8 dl) glutenfri mjölmix ( jag använder leilas blå)
  • 2 tsk soft bake
  • 1,5 tsk xantangummi
  • 2 msk Psyllium 
  • ½-1 dl växtbaserad mjölk eller ½ uppvispat ägg till pensling
  • 1-2 msk rapsolja
  • 100g lagrad ost (valfritt)

Kryddorna jag använde mig av: 

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1 tsk Italiensk salladskrydda
  • 1,5 tsk salt 
  • 1krm Cayenne peppar
  • Sesam frön som topping

 

Gör så här:

  • Blanda mjölmix, mixade havregryn, xantangummi, softbake och torrjästen i en bunke. Jag brukar ta den som hör till hushålls assistenten för att spara disk. Men det går lika bra med en större bunke av annat slag, man behöver inte använda hushålls assistent i det här receptet.
  • Låt torrjästen vakna till med mjölblandningen i ca 10 min. 
  • Smält det smöret, häll i vattnet och sirapen och vispa ihop så allt blandas. 
  • Blanda alla kryddorna i en liten skål.
  • Vispa snabbt ner psylliumen i smörvätskan. Försök att undvika klumpar. 
  • När jästen fått vakna till i 10 min häll ner vätskan och kryddorna i mjölblandningen och arbeta degen i ca 5-10 min. 
  • Degen ska vara kladdig så tillsätt inget mer vatten. 
  • Flytta över degen till en ren men oljan bunke och låt jäst under plastfolie och bakduk i 30 min. 
  • Dela upp degen i det antalet frallor/ bröd du vill göra. Försök att göra dom så lika stora som möjligt då det underlättar en jämn gräddnig. 
  • Forma bröden efter behag. Använd inget mer mjöl. Utan ta olja på händerna innan bröden börjar formas. Jag gjorde en plåt med runda och en plåt med avlånga den här gången. 
  • Lägg bröden på en bakplåtspappers klädd plåt. Täck med plastfolie över och bakduk. 
  • Låt jäsa i 1-1,5 timme ( beroende på rumstemperatur) 
  • Värm ugnen till 225 grader (ej varmluft).
  • Pensla bröden och strö över sesamfrön och eventuellt ost (om man väljer att använda det) 
  • Grädda i 10-15 minuter beroende på storlek på bröden. Grädda en plåt åt gången. 
  • Låt bröden svalna på galler innan dom skärs upp. Annars kan dom värka lite degiga. 

 

Nu är det bara ett avnjuta ett riktigt gott bröd! 

 


 

Med den här kryddblandningen får man ett bröd som smakrikt bröd som går åt pizza håller. 

Men man kan ända eller välja bort det man inte gillar om man skulle vilja det. 

Viktigt att tänka på att inte snåla med kryddorna. Det är mycket bröd som ska smaksättas så det gäller att få smak i varje bit. 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.