Glutenfritt Frukt- och nötbröd

Det jag kan sakna med av allt med att inte äta gluten är en riktigt god smörgås. Som inte är torr och smaklös. Utan saftig och smakrik. 

Det enda man behöver addera för en riktigt god och mättande macka är smör och ost. Då är det detta receptet jag tar till.

Detta är ett underbart saftigt och smakrikt frukt-och nötbröd som inte bara är super enkelt att göra. Men det går också att frysa om det mot förmodan skulle bli något över. 

 

Det här brödet blir ca 14-16 skivor beroende på tjocklek på skivorna  och brödformens storlek. 

 

Ingredienser:

  • 4,5 dl glutenfri mjölmix (jag använder Leilas blå) 
  • 1 dl mixade glutenfria havregryn (kan ersättas med vanliga havregryn)
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl ljus sirap
  • 4,5 dl fil eller naturell yoghurt
  • 150g hel sötmandel med skal
  • 2 dl naturella solrosfrön
  • 100-150g torkad frukt ( jag brukar använda ekologiska aprikoser)
  • 1 dl linfrön
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor ( finns i krydd hyllan i vanliga matbutiker)
  • 1 tsk xantangummi (detta gör att brödet håller ihop lite bättre men kan uteslutas om man vill) 

 

Gör så här:

  • Ugnen på 175 grader, ej varmluft. 
  • Koka upp ca 1 liter vatten och blötlägg den torkade frukten i ca 10 min. 
  • Gör i ordning en rektangulär brödform med bakplåtspapper i botten och på sidorna. 
  • Blanda alla torra ingrediensen i en stor buke. 
  • Blanda sen fil/yoghurt och sirap i en annan mindre buke. 
  • Häll av vattnet från den blötlagda frukten och skär/klipp ner i mindre bitar. Jag brukar dela aprikoserna på 3 med en sax. 
  • Rör sen ned fil smeten och den torkade frukten i det torra ingredienserna och se till att allt är väl blandat. 
  • Skärp upp smeten i formen.
  • Grädda i ca 50 min i nedre delen av ugnen. 
  • Låt brödet svalna ca 10 i formen innan brödet skälps upp på en brödgaller för att svalna helt. 

 

Nu är det bara ett avnjuta ett riktigt gott bröd! 

 

Tips! 

Man kan ersätta sötmandel med andra nötter av tycke och smak. tex. Hasselnötter eller valnötter. 

Det går också bra att utesluta den torkade frukten om man inte skulle gilla frukt i bröd. 
 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.