Glutenfri Dubai Style Choklad

Nu har jag sett Dubai Choklad över allt och var bara tvungen att testa en glutenfri variant. Det går naturligtvis inte att göra exakt lika, eftersom knafeh, som är fint skuren filodeg är gjort av vetemjöl. Men skam den som ger sig. Jag tänkte att så länge man får krispet och blir det bra.
Och dessa blev super goda!! Så nu måste jag göra fler.
Så i det här receptet har jag glutenfri Panko. Skulle tro att man kan använda glutenfria majsflingor också om man bara krossar som jämnt.
Jag har också valt att steka Pankon men om man använder majsflingor tror jag att man inte behöver göra det.
Jag hade ingen chokladkakeform eller liknande att tillgå enbart stora silikon pralin formar. Men helt ärligt kan man ta vad man vill.
Men om man inte har så mycket olika grejer hemma kan jag rekommendera små aluminium formar. Då blir det lättast att få ut chokladen. Tar man vanliga muffinsformar finns det en risk att dom fastnar.
1 sats är 18 st av mina formar.
Ingredienser:
- 75g Glutenfri Panko
- 1-0,5 msk Smör
- 100g Pistage kräm (receptet hittar ni nedan om man vill göra egen)
- 150g Mjölkchoklad
Gör så här:
- Stek Panko i smör på medelhög värmen tills det fått en fin gyllenbrun färg.
- Häll upp på en tallrik för att svalna.
- Smält Chokladen i mikron eller vattenbad. Jag har valt att inte temperera den här chokladen då jag ändå kommer att förvara den i kylen. Men man kan absolut temperera chokladen om man vill det.
- Fyll form / formerna med choklad och häll sen ut den överflödiga chokladen på ett bakplåtspapper eller tallrik och tillbaka i bunken för senare bruk. Det är viktigt att se till att sidorna på formen också är täckta med choklad så all fyllning blir innesluten.
- Ställ i kylen för att stelna.
- Blanda panko och 75g av pistage krämen i en skål. Se till att all panko blir täckt av pistagen.
- Dags att fylla formen/formarna.
- Fördela resterande 25g pistage kräm i botten.
- Gör samma sak med pankon. Se till att det finns lite plats över på toppen för ett sista lager choklad.
- Applicera sen ett sista lager med smält choklad uppe på. Så all fyllning innesluts väl.
- Ställ i kylen för att stelna helt. Det tar lite olika tid beroende på chokladen.
Förvara sen dessa godbitar i en ask i kylen. Om det nu mot förmodan skulle bli något kvar.
Pistage kräm
Ingredienser:
- 70g lätt rostade pistage nötter
- 50g skållade mandlar eller mandel mjöl
- 80g florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2-4 msk neutral olja ( raps eller solros)
- salt
Gör så här:
- Blanda pistage nötter, mandel, socker och 2 msk olja i en mixer. Jag använder den lilla mixer skålen som jag fick med mixerstaven.
- Mixa länge, tills oljorna från nötterna börjar släppa. Detta tar kanske 5-7 minuter för en riktigt slät kräm. Mellan varven kan man behöver avbryta och skrapa ner från kanterna så allt mixas lika.
- Om man tycker att krämen känns lite hård kan man addera lite extra olja och fortsätta mixa. Håll koll på konsistensen.
- Smaka av med salt.
- Häll upp i en burk.
Det som blir kvar är gott på glass eller varför inte bara äta som det är!
Vill man göra dessa veganska kan man lätt byta ut chokladen mot vegansk choklad och smöret mot olja!


Om man inte orkar eller vill göra chokladbitarna så vill jag ändå rekommendera att göra pistage krämen om man gillar pistage så klart. Det är bland det godaste jag ätit på länge.