Glutenfri Gräddtårta

Vad är inte sommar om gräddtårta med jordgubbar, vanilj och grädde. Och för att pimpa upp denna lite extra har jag inte vara jordgubbsylt utan en rabarber- och jordgubbskompott. Den innehåller även en fluffig glutenfri vaniljtårtbotten hemkokad vaniljkräm och är självklart dekorerad med len vispgrädde och färska jordgubbar. 

I det här receptet delar jag både ett recept anpassat för 23cms springform men också ett recept anpassat för långpanna(ugnsplåt) om man hellre vill göra den formen.

jag brukar välja att göra den och sen skära ut tre bottna om jag vill ha riktigt höga och fluffiga bottnar, samt slippa dela dom. Hoppas att det ska smaka!

Ingredienser:

 

Glutenfri Vanilj Tårtbotten, 1st springform 23cm i diametern:

  • 4 ägg
  • 150g (ca 2 dl) glutenfri mjölmix (jag använder leilas blå)
  • 140 g (2 dl) strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2,5 tsk vaniljsocker 

Glutenfri Vanilj Tårtbotten, 1st Långpanna 30x40cm:

  • 4 ägg
  • 180g (ca 2 dl) glutenfri mjölmix (jag använder leilas blå)
  • 140 g (2 dl) strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2,5 tsk vaniljsocker 

Gör så här: 

  • Sätt på ugnen på 175 grader. 
  • Klä önskad formen med bakplåtspapper. (Jag brukar ta lite neutral olja i själva formen för att bakplåtspappret ska fastna)
  • Vispa sen ägg och socker samt vaniljsockret i 12 min. Då blir det riktigt vitt och fluffigt. Jag använder alltid elvisp eller husshålls assistent. 
  • Blanda mjölmix och bakpulver i en separat skål, blanda dessa väl. 
  • Sikta sen ner i äggvispet och vänd försiktigt samman till en jämn smet. 
  • Skälp upp i önskad form och bred ut till en jämnt lager i formen. 

 

För Springform: 

  • Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i 30-35 min över och undervärme. Prova med sicka så den är genomgräddad.
  • När den är klara låt svalna i ca 10 min i formen, öppna springfromen och lägg över på ett galler. Dela sen i 3 delar.  

Så här långt kan man förbereda och sen frysa in botten för att använda senare. Men då kan det vara bra att lägga plast eller bakplåtspapper mellan tårtbottens lager.

 

För Långpanna: 

  • Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i 10-15 min över och undervärme. Prova med sicka så den är genomgräddad.
  • När den är klar kan den svalna i långpannan eller på galler om man behöver göra en botten till. 

Från långpannan kan man själv skära ut formen man vill ha eller dela den i de antal man behöver. Om man gör en sats till får man 4 lager och i och med det en extra hög tårta. Kom bara ihåg att det kan vara bra att antingen göra dubbel sats av vaniljkrämen eller kompotten för att fylla det sista lagret. 

 

 

Vaniljkräm 1 sats är ca 3 dl: En sats räcker till rund tårta. Skulle rekommendera att göra dubbel sats för långpannetårta.  

  • 2,5 dl mjölk 
  • 2 msk majsstärkelse
  • ½ dl strösocker
  • 15g (1 msk) smör 
  • 2st äggulor 
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vanilj pulver

Gör så här: 

  • Blanda mjölk, strösocker och majsstärkelse i en kastrull. Vispa samman dessa ordentligt så det inte finns synliga klumpar. 
  • Blanda sen i äggulorna och rör samman till en jämn smet. 
  • Lägg ner smöret och värm på medelhög värme under konstant vispning tills det börjar koka. Viktigt att hela tiden rör i botten så att det inte bräns eller blir äggröra. 
  • När det börjat koka, dra då ner värmen och låt sjuda under konstant vispning medans krämen tjocknar. Tag sen från plattan. 
  • Om man skulle ha fått klumpar i krämen kan man nu sila krämen. 
  • Nu är det dags att blanda ner vaniljen. Att man inte gör det innan är för att vaniljen kan bli bitter om man har i den i början. 
  • Häll upp i en skål för att svalna. Var noga med att plasta krämen så att plasten nuddar krämen. Annars kan det bli en hinna utan på. 

 

Jordgubb- och rabarber kompott:  En sats räcker till rund tårta. Skulle rekommendera att göra dubbel sats för långpannetårta. 

  • 200g rabarber
  • 400g jordgubbar, frysta eller färska
  • 1,5 dl strösocker (eller mer om man vill ha den sötare)
  • ev ½ dl vatten

Gör så här: 

  • Blanda alla ingredienser i en kastrull. Tillsätt ½ vatten om du är rädd att det ska brännas i botten. 
  • Låt koka upp och ihop i ca 10-15 min tills rabarbern blivit mjuk. 
  • Om man tycker att det blev en väldigt blöt kompott man kan sila av den i en finmaskig sil. Och spara sirapen som blir och fukta tårtbottnarna med senare under monteringen. 
  • Annars låt svalna i en skål med plast över. Var noga med att plasten nuddar kompotten så att ingen hinna bildas. 

 

Dekorationer:  

  • 1-1½ liter Vispgrädde (kan behövas mer eller mindre. )Allt beror på hur man vill dekorera sin tårta. Jag brukar alltid se till att jag har 1½ liter att vispa till om jag skulle vilja
  • Vaniljsocker grädden om man vill smaksätta den. 1 tsk per ½ liter grädde. 
  • 1 liter Färska jordgubbar (eller andra bär om man skulle föredra det)
  • Ätbara blommor, strössel eller annan dekor. 

Montering:

  • Vispa grädden fluffigt och fyll en sprits påse om du vill spritsa tårtan. Man kan börja med hälften och vispa mer om det skulle behövas. 
  • Tag fram tårtbricka eller den tallriken som tårtan ska serveras på. Man kan självklart flytta tårtan sen men det är lättast att göra den på rätt plats från början. 
  • Börja med den understa botten. 
  • Om man vill man man nu fukta den med lite av sirapen från kompotten. 
  • Spritsa eller lägg lite grädde längst ut runt kanten så det blir som ett staket med plast för fyllning i mitten. 
  • klicka ut eller spritsa vaniljkrämen eller kompotten i mitten, beroende på vilken man vill ha först. Se till att jämna till så att det blir så rakt som möjligt. 
  • Lägg sen på nästa lägen tårtbotten och upprepa steget med grädden och fyllningen. 
  • Överst läggs nu sista lagret med tårtbotten. 
  • Nu ska hela tårtan täckas med ett tunt lager vispad grädde. Och ställas i kylen en stund för att vila. minst 15 min men kan även stå över natten men då bör man täcka över tårtan med plastfolie. 
  • Under tiden kan man förbereda dekorationen. Jordgubbarna och man vill skiva dom eller ha dom hela samt vispa mera grädde om det skulle behövas. 
  • Sen är det bara att dekorera efter behag. 

 

Tårtan klara sig i kylen färdig dekorerad i alla fall en dag. Sen kan jordgubbarna se lite tråkiga ut. Men det går alldeles utmärkt att förbereda det mesta i förväg och sen bara addera jordgubbarna. 

 


 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.