Glutenfri Sommarbakelse

Den här sommarbakelsen glutenfria Savoiardikex med smak av jordgubb, rabarber samt vanilj, är en perfekt bakelse om man har lite för lite tid men ändå vill bjuda på något alldeles extra och imponerande. Det är den perfeka bakelsen!

Man kan också lägga ribban själv hur svårt man vill göra. Man kan köpa en god bärkompott eller sylt om man inte hinner eller vill koka en själv. Man kan använda färdig saft i stället för sockerlagen från kompotten. 

Det bästa är också om man kan förbereda den dagen innan, eller på morgonen om det ska ätas på kvällen. Då blir den som godast och det bästa är att då är det bara dekorationen kvar. 

 

Det här receptet ger 6 st bakelser (men kan dubbleras om man vill det)

 

Ingredienser:

  • 1 pkt/125g Glutenfria Savoiard kex. Se bild nedan vilket märke jag använde. 

Kompott: 

  • 80g rabarber
  • 200g jordgubbar, frysta eller färska
  • 0,75 dl strösocker

 

Mascarpone kräm:  

  • Mascarpone färskost 250g (1 pkt)
  • 2,5dl vispgrädde
  • 5 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker 

Dekorationer jag använde (men man kan ta vad man vill)

 

Färska jordgubbar

Oxalis (ätbar klöver)

Penséer 

 

Gör så här:

 

Börja med kompotten.

  • Ansa och skär ner rabarbern om ca 1 cm stora bitar. Lägg rabarbern tillsammans med jordgubbarna och strösocker i en kastrull. 
  • Koka upp och låt sen skjuda tills rabarbern blivit mjuk. Rör med jämna då och då med en slev eller en sked. 
  • Sila av  sockerlagen from kompotten och låt dessa svalna i varsin skål. 

Nu är det dags för mascarponekrämen.

  • Häll i grädde, florsocker och vaniljsocker i en bunk och vispa till en halv fast konsistens.
  • Vispa mascarponen i en separat bunke för att se till att det inte blir några klumpar. 
  • Häll sen ner hälften av grädden i mascarponen och vispa hastigt ihop till en jämn smet för att sen tillsätta resten av grädden. 
  • Vispa krämen tills krämen ser slät ut. Vispa inte för länge då finns det risk att den skär sig. 
  • Nu kan man välja om man vill fylla en sprits påse eller om man vill lägga på smeten med en sked. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förberedelse & Montering: 

  • Förbered en djup tallrik eller eller en skål med sockerlagen där kexen får plats. Om sockerlagen känns lite tjock kan man späda den med lite kallt vatten. 
  • Förbered också ett fat med 6 st formar eller om man vill använda ett helt bakplåts papper med plats för 6 bakelser. Jag använde vanliga bullformar som jag plattade till lite. 
  • Spritsa eller skeda på en ca 1,5cm tjockt lager i mitten av insidan av ena kexen. Lägg sen andra insidan på andra sidan. 
  • Doppa nu hela detta ihopsatta kex i socketlagen. Vänd på den i lagen så hela kexet blir blött. Det är meningen att kexet ska suga åt sig av sockerlagen. 
  • Gör sen en liten grop med en sked i mitten av fyllning för att lägga dit jordgubb-och rabarber kompotten. Jag använde en sked. 
  • Spritsa eller klicka ut den resterande mascarpone krämen uppe på kompotten. 
  • Nu är bakelsen förberedd och bör vila i kylskåpet minst 2 timmar men annars gärna över natten. 
  • När det är dags för servering tag fram och dekorera efter behag. Låt fantasin flöda. 

 


 

På bilden ovan har jag spritsat mascarponekrämen mellan två kex och doppat dom i sockerlagen. Samt gjort en liten grop i mitten för kompotten.

På bilden har jag lagg kompotten i mitten av bakelsen. Nästa steg är att spritsa eller klicka ut resterande mascarponekräm för att sen ställa in bakelserna i kylen för att vila.

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.