Tips & trix för Glutenfri bakning

Att baka glutenfritt är inte alltid en dans på rosor. Ibland funkar det fint at byta ut mängden vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Men ibland funkar det inte alls. Då behöver man lite extra hjälp för att få bakverken att hålla ihop bättre eller hjälpa till för att få lite saftigare bakverk. 

Mitt mål med glutenfri bakning är att inte kompromissa på smak eller konsistens allt för mycket. 

Jag kan inte skapa ett bröd som smakar vetemjöl men man kan kanske komma så nära som möjligt. 

 

 

Under mina många experiment och även en del misslyckanden, så har jag hittat några hjälpmedel jag återkommer till i många recept då jag tycker att dom gör skillnad. 

 

Ibland kan receptet funka utan dessa men då kan det hända att man upplever kakan lite torrare eller smuligare. 

 

Vill också säga att mina recept är ingen sanning på hur man bakar utan hur jag tycker att det blir bäst. Och ni får gärna dela min upplevelse. 

Xantangummi

Som är ett stabiliserings medel utvunnet av socker som kommer från en form av fermenterad majs.  Den här tillsatsen hat många olika användningsområden men jag brukar jag till ungefär 1 tsk i mjuka kakor och jäsdegar. Degarna blir mer elastiska och mjuka kakor smular lite mindre och håller ihop bättre. 

I alla fall enligt min mening.

Psyllium pulver

Dom flesta som bakar glutenfritt är väl bekanta med denna fantastiska produkt. För mig hjälper den jäsdegarna att bli extra saftiga. 

Psyllium är inte bara toppen för degarna utan också för kroppen då den innehåller massor av fibrer. 

Softbake

Denna är relativt ny på marknaden och för mig delvis outforskad. Men när jag har tillsatt 1% av detta pulver i mina jäsdegar har det verkligen gjort skillnad. Brödet är fluffigare och inte lika segt som det annars kan bli. En riktig game changer. 

 

Man tar alltså 1% av den totala mängden av alla ingrediense i gram. 

Så om alla ingredienser (inte bara mjöl) väger 1000g = 1kg så ska man tillsätta 10g Softbake. 

Simple as that. 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.