Ibland vill man bara ha en riktigt god hård kaka till kaffet. Och dessa glutenfria chocolate chip cookies är en av mina favoriten. Med en härligt knäckig smak av vanilj kola och choklad. 

En annan bra grej med dessa kakor är att man kan göra klart långt innan och forma till en rulle man kan ha i frysen eller kylen. Sen när man vill ha nybakade kakor tar man fram den så den får tina sen är det bara att grädda och njuta. 

 

1 sats blir 35-40 st kakor 

 

Ingredienser:

  • 200g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker 
  • 1 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
  • 5-6 dl glutenfri mjölmix, jag använde Leilas blå. 
  • 100g mörka choklad knappar 

 

Gör så här:

  • Ugnen på 175 grader, ej varmluft. 
  • Blanda smöret, strösocket, farinsocket, florsocket och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en jämn smet. Jag använder gärna en elvisp eller en hushållsassistent. 
  • Vispa eller rör sen ned ägget. Se till att det blandas väl men vispa in ner för mycket luft.  
  • Tillsätt sen 5 dl av mjölmixen och blanda väl om degen fortfarande känns väldigt kladdig tillsätt 1 dl till.
  • Knåda det sista på bänken eller på bakbordet. Och knådas även försiktigt choklad knapparna in degen. Se till att chokladknapparna sprids ut ordentligt. 
  • Forma degen till två lika stora korvar 5-7 cm i diametern, beroende på hur stora kakor man vill göra. Plasta in och lägg i kylen för att vila minst 30 min så smöret hinner sätta sig.
  • Tag ut rullarna och ca 1-1,5 cm tjocka skivor. Om dom inte håller ihop kan man forma till dom med händerna. 
  • Lägg ut på en bakplåtsklädd plåt. Lägg dom inte för tätt då dom flyter ut lite i ugnen. 
  • Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min beroende på storlek på kakaorna. Kakorna kommer att vara lite mjuka direkt dom kommer ut ur ugnen men dom kommer att sätta sig när dom svalnar. 

Glutenfria Chocolate Chip Cookies
En härligt knäckig kaka med smak av vanilj och choklad.

Kakorna på bilden är i lite olika storlekar. 

Bilden ovanför visar hur kakorna blir om man skär skivor och lägger ut på plåt medans bilden till vänster visar hur kakornas form blir om man rullar bollar som man sen plattar till lite för att göra kakor. 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.