Efter många försöka så har jag äntligen lyckats med ett recept som både smakar gott och som inte flyter ut i ugnen. Inte nog med det kan man också smaksätta och ändra formen och utförandet efter vad man själv vill och vad som passar för stunden.
I det här exemplet har jag gjort en sats av receptet och av det skapar 7 olika sorters kakor.
Några av kakorna har jag fyllt med överbliven smörkräm och marmelad, några med bara smörkräm, en annan är fylld med nutella. Och två av dom är dekorerade med mjölkchoklad.
Andra exempel är citrus zest, olika smak på sylt eller marmelad, smaksatt smörkräm, choklad ganach eller bara färga kakorna med hushållsfärg eller gelfärg.
Men vad som helst är möjligt så det är bara att låta fantasin flöda.
1 sats (vanilj & choklad kakor)
Ingredienser:
- 100g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 0,5 uppvispat ägg
- 20g kakao (vid enbart vanilj kakor ersätt med glutenfri mjölmix)
- 160g glutenfri mjölmix, jag använde Leilas blå.
Gör så här:
- Ugnen på 175 grader, ej varmluft.
- Vispa smöret i ca 2-3 min så det blir lite vitt och luftigt. Jag använder gärna en elvisp eller en hushållsassistent.
- Vispa sen ner sockret och saltet så att det går in ihop ordentligt.
- Om man vill göra både choklad och vanilj är det nu man enklast delar smeten på två mindre bunkar. Det blir 90g i varje bunke.
- Vanilj kakorna tillsätt 90g glutenfri mjölmix i bunken.
- Choklad kakorna sikta ner 70g glutenfri mjölmix och 20g kakao i bunken.
- För att spara på disk så går det bra att vispa ihop vanilj kakorna först och sen choklad kakorna. Man behöver inte vara så orolig för att . Det gluten trådar ska bildas då fördelen med dessa är att dom saknar just gluten.
- Tillsätta det uppvispade ägget. Börja med 13g (1/4) uppvispad ägg i bunken med enbart vanilj.
- Vispa sen tills allt ägg är inarbetat.
- Känn sen på degen om det går att göra en boll utan att den smular sönder. Då är degen klar.
- Annars tillsätt 1-2 tsk ägg och fortsätt arbeta in i degen tills det är möjligt att göra en boll.
- Nu kan man välja om man vill forma kakor med händerna eller om man vill kavla ut degen och stansa ut kakor.
För kavlade/utstansade kakor
- Använd max 2-3 msk glutenfri mjölmix till utbak. Degen är lite kladdig men tillsätter man för mycket kan kakorna bli för hårda.
- Kavla ut till ca 3 mm tjockt och stansa ut önska form. Lägg på smörad eller bakplåtsklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min beroende på tjocklek och ugn.
För formade/ skurna kakor.
- Om man vill göra shackrutor är ett bra tips att dela upp degen till 4 lika tjocka och långa korvar.
- Tryck sen försiktigt på sidorna för att skapa en kant. Gör samma på alla bitar.
- När alla är klara limma ihop en vanilj läng med en choklad längd med hjälp av det överblivna uppvispade ägget.
- Limma sen ihop de två bitarna med varandra för att bilda shackrutorna.
- Slå sen in denna avlånga fyrkantiga stav i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min. Då blir den enklare att skära och så att den håller formen.
- Skär upp i ca 5mm tjocka kakor och lägg på plåt och grädda i 10-12 min i mitten av ugnen.